Rezultatul acestor alegeri nu e deloc surprinzator. Practic, se vor face mici rotatii pe sistemul pleaca ai nostri, vin ai nostri. Pana la coada, sunt toti o apa si un paman – aceeasi fosti pcr-isti care au planificat cincinale in „epoca de aur”. Capitalisti convinsi tovarasii predau acum poporului roman lectii de democratie care cica ar sta in puterea votului. Ha, ha... Poate intr-o alta tara! In Romania adevaratul sistem dupa care ne conducem este nepotocratia, lingareala si furtul la scara larga, frumos mascat in stufarisurile legislatiei neaose. Trist, Romanie draga. Preferam sa mai rabdam in lume si sa spunem cu mana pe inima- inca nu ne putem intoarce acasa...
PS. Cand vezi cine te conduce, cum arata clasa politica romaneasca, cine ne sunt parlamentarii nu te apuca decat jalea. Cel mai des am senzatia ca mi s-a furat tara, au luat-o niste oportunisti si impostori care acum o terfelesc intr-o mare mocirla, fara a realiza drama pe care o comit. Cum zicea un vechi dascal, in tonul PR-ului, totul e bine, cat LOR le e bine.
Aaaa, am uitat. Azi e ziua noastra, a romanilor. Insa nu stiu cat ma mai pot identifica si nici macar la ce nivel cu ceea ce se intampla momentan in Romania. Parerea mea e ca 1 Dec ar trebui sa fie zi de doliu national. Pentru o Romanie care a murit!
Nu pot schimba tonul, asa ca tot la macarale raman...
Pleaca ai nostri, vin ai nostri!
Posted by Monica Dumitrescu at duminică, noiembrie 30, 2008 0 comments
d'ale comunismului
Daca nu erati suficient de ingretosati de minunata campanie electorala cu mici, bere moca si discursuri din ciclul "limbajul de butuc" caci doar "lemn" ar fi prea bland, va invit la un minunat interviu cu tovarasul Ion Cristoiu.
www.jurnalul.ro/articole/139360/verde-n-fata---ion-cristoiu:-sper-sa-prind-si-prabusirea-capitalismului-si-revenirea-comunismului
Nu va povestesc mai mult decat ca e umilitor sa vezi ca astfel de indivizi se autoproslavesc in presa romaneasca si se dau mari formatori ai actualei generatii de jurnalisti. E uluitor sa vezi cum preaslavesc unii perioada in care romanii flamanzeau si tremurau de frig intr-o epoca a "aurului"...
Pentru numele celor care facem poate parte din noile generatii ce nu am avut nesansa sau sansa de a fi otraviti de comunism, va rugam tovarase Cristoiu sa va autoreduceti la tacere.
Poate asa ne vom aminti totusi asa cum zicea un Puric, ca adevaratii intelectuali ai Romaniei au fost decimati in puscariile comuniste. Ceea ce traim azi nu e decat o mare impostura...
Si pentru ca tot am ajuns la capitolul d'ale comunismului va invit la MACARALEEE...
PS1: pentru a reveni la sentimente mai bune fata de JN propun insa un text cu ceva coloana vertebrala... www.jurnalul.ro/articole/139390/momente-istorice--neagu-djuvara--la-vot-de-70-de-ani
PS2: n-am sa inteleg niciodata cum de s-au putut impaca cele doua texte in aceeasi editie?!
Posted by Monica Dumitrescu at duminică, noiembrie 23, 2008 0 comments
INDIFERENTA
REVIN. Pana cand termin de scris, ar fi bine sa reflectam cat de norocosi suntem ca avem unde pune capul. Cine stie, data viitoare putem fi noi il locul lor. Cu natura nu te pui.
Posted by Monica Dumitrescu at vineri, august 01, 2008 0 comments
free range
vine un subiect drag mie
maine va povestesc despre batalia dintre puii free range si cei de baterie. dupa o mare campanie britanicii si-au schimbat preferintele in materie de oua. Nu zambiti, nu fac referie la Nastase. Am vrut sa spun ca, daca nu e facut de o gaina ce se plimba in libertate, in curtea unei ferme, mai nimeni nu ia bietul ou. o sa va explic si de ce...
Posted by Monica Dumitrescu at vineri, iulie 04, 2008 1 comments
monica la puterea cofeina
cam asa arat zilele astea, din motiv de examen. Promit insa sa revin in forta si pe blog si prin jurnalul, imediat dupa IELTS.
Posted by Monica Dumitrescu at vineri, iunie 13, 2008 0 comments
"Desertul" de la Polul Nord
Cercetari recente arata ca pana in 2050 gheata de la Polul Nord se va topi. Consecintele se cunosc deja - cresterea nivelului marilor si disparitia oraselor de coasta. Alte zone ale lumii se vor confrunta cu alte cataclisme naturale, ca furnuni puternice sau seceta.
Desi la nivel politic se incearca gasirea unor solutii pentru incetinirea incalzirii globale, factorul economic este inca cel care decide cat va mai dainui omenirea.
Daca eu, tu si tu si ei si ele vor pune insa umarul la salvarea planetei, vom lasa macar generatiei 2050 - 2100 un colt de lume in care sa traiasca.
Foloseste cat mai putina electricitate, apa si petrol! Lasa masina acasa, circula cu autobuzul, metrou sau bicicleta. Refuza sa mai primesti de la orice magazin pungi de plastic!!! Recicleaza hirtia, sticla si plasticul!!!!
Din pacate prea putini dintre noi contribuim la salvarea planetei. Din cand in cand un subiect de mediu mai face cate o stire insa cu totii refuzam sa credem ca ne sinucidem prin nepasarea noastra!!!
O sa revin cu amanunte. Pana atunci...
Posted by Monica Dumitrescu at miercuri, iunie 04, 2008 0 comments
Romania oligofrena
Cam asa pare tarisoara de pe Carpati privita din afisele electorale ce i-au patat obrazul si asa inasprit de vantul tranzitiei prin care tot razbate de aproape doua decenii.
“Aloo? Ma auzitiiiiiiii?”
In incercarea de a se juca de-a democratia, romanii au imprumutat conceptul de “Campanie electorala!”. Frumoasa pretentie, insa nu ni se potriveste. Asa se face ca de vreo luna Romania pare un taram al zurliilor ce s-au inscris la un concurs ce ar putea lua usor denumirea: “Nerod pe patru ani!”. Mustaciosi zambind schizofrenic in afise cat casa, sloganuri fara mesaj si clipuri ce iti dau senzatia ca au fost create exclusiv pentru publicul, pardon – pacientii de la SPITALUL 9 – ne indeamna voios la vot.
Pomana electorala da parca mai bine
Nu e de mirare ca spiritul romanesc inventiv a dus la nasterea unui sistem unic de persuadare a publicului in vederea obtinerii unui umil vot: Pomana Electorala. Croindu-si timid drum printre afise si discursuri despre “sinergia faptelor”, litrul de ulei si kilogramul de zahar impartite in ziua alegerior au adus mai multe voturi voinicilor candidati. Si ca sa va dau un exemplu de pomana electorala, cu vreo opt ani in urma, intr-un orasel de provincie, un primar al zilelor noastre a “persuadat” electoratul romm cu amenintarea: “Daca nu ma votati, de maine nu mai aveti curent electric!”. A functionat, caci voturile de la sectiile respective au cantarit greu in urnele urbei. E drept, ca intre timp metoda a fost cizelata si s-a transformat in petrecere cu mici, bere si promisiunea “vom face sa fie mai bine”. Un sofism utlizat la scara larga, caci nici un politician nu precizeaza cui ii va fi mai bine – viitorului posesor de functie sau poporului ce a dat cu stampila!
Mesaj de la stampiluci
Dragi creatori ai circului politic romanesc. Va informam ca am crescut. E adevarat ca prin 90 eram inca in fasa, ca prin 2000 abia deveneam adolescenti in ale democratiei, insa intre timp credem noi ca ne-am maturizat. De aceea asteptam cu interes inchiderea stagiunii de teatru politic. Mizeria electorala pe care ne-o tot oferiti de mai bine de o luna ne jicneste. Nu vrem gigolo pe post de alesi locali, asa ca terminati cu zambitul de pe gardurile patriei. Nu mai vrem “discursuri de carton”, asa ca incetati sa ne mai vorbiti de dupa vorbe. Va propunem sa schimbati promisiunile in strategii pentru crearea unor economii locale viabile. Intre timp va anuntam cu tristete ca nu putem sa va stampilim casutele albe din buletinele de vot.
Bietul Caragiale, sa fi trait vremurile termopanelor, ale micilor serviti pe post de stampila si ale candidatilor filmati din unghi plonjat si-ar fi dat demisia din functia de mare dramaturg al poporului, caci realitatea a batutut orice imaginatie.
Posted by Monica Dumitrescu at duminică, mai 25, 2008 0 comments
NU SUNT O PUNGA DIN PLASTIC sau Cum m-am lasat de pungile din plastic... Din seria amintiri verzi
In capitala de pe Tamisa, poseta verii 2007 a fost fara nici o indoiala “I’m not a plastic bag”. O banala geanta de carpa pe care londonezele au etalt-o cu toata eleganta in renumitele piatete, la shopping sau faimoasele autobuze de culoarea patagelei. “I’m not a plastic bag” a fost regina gentilor si se pare ca va domina si vara lui 2008. Nu doar pentru aspect sau non-conformism, ci pentru mesajul sau. Londra, orasul cu cele mai multe suflete pe metru patrat din Europa a intrat in batalie cu banala punga de plastic. O lupta in care am intrat si eu, inarmata cu … n-o sa va vina sa credeti – alte pungi de plastic si unele mai de clasa, din panza. Vorba aia, pasarea pe limba ei piere.
Batalia!
De vreo doua saptamani tot refuz sa mi se ofere in magazine uracioasa punga. Asa ca port mereu la mine o sacosa din panza - de la un brand mare – sa fie mai fancy. La casa sunt mereu inarmata cu fraza: “multumesc, dar nu doresc o sacosa”.Si uite asa indes tacticos cumparaturile in minunata mea geanta. La capitolul reciclare am trecut sacosele aflate in sertatul din bucatarie. ~ndes o punga in buzunar si pornesc spre magazinul din colt. Mi s-a intamplat de doua ori sa nu-mi incapa cumparaturile in geanta minune si a trebuit cu toata vina, regrete si mustrari de constiinta sa accept punga din plastic.
Cea mai buna veste pe sapatamana asta a fost aceea ca renumitul brand M&S a inceput sa-si taxeze clientii pentru punga din plastic. De fapt, in UK se asteapta o reglementare guvernamentala care sa impuna tuturor comerciantilor sa nu mai ofere gratuit pungile. De aproape un an, lanturle de retail au introdus la vanzare sacose pentru cumparturi, in incercarea de a-si ajuta clientii sa renunte la plasticaraie. Masura a inceput sa prinda si desi nu exista statistici oficiale tot mai multi britanici isi etaleaza sacosele din rafie, sac sau panza.
Punga distruge planeta
Cercetari recente au aratat ca pentru descopmunerea unei sacose din plastic sunt necesari 1.000 de ani. Deseurile din plastic sunt letale pentru mediul inconjurator si pentru ca cele mai multe se varsa in mari si oceane, momentan 200 de specii marine sunt in pericol de disparitie. 100.000 de animale marine si pasari mor anual din cauza poluarii cu deseuri din plastic.
China a anuntat deja ca de la 1 iunie va interzice oferirea pungilor din plastic de catre lanturile de magazine si a luat in paralel masura de a opri productia sacoselor din material din plastic fin. In tari ca Germania, Irlanda si Suedia renumitele pungi nu mai sunt oferite gratis de cativa ani. Franta este sigura tara in care comertiantii ofera clientilor in schimbul a cativa centi sacose din plastic biodegradabil.
In Anglia plasticul biodegradabil a devenit din ce in ce mai cautat, fiind folosit pentru mai multe categorii de pungi cu diferite intrebuintari – de la cele alimentare pana la cele pentru depozitarea gunoiului.
In Marea Britanie cele 21 de mari branduri de retail ofera gratuit anual 13 bilioane de pungi de plastic. La acestea se adauga alte cateva biloane oferite de catre micii comercianti. Conform estimarilor, fiecare sacosa este folosita pentru 20 de minute. Nu exista cifre oficiale ale numarului de pungi utilizate de noi romanii. ~nsa inainte de a ne intreba bombastic – “Ei si ce-i cu asta?” ar trebui sa ne amintim cu lacrimi in ochi imaginile de la inundatiile ce nu ne-au ocolit in ultimii ani si de oroarea caldurii ce ne-a topit in vara lui 2007. Planeta se schimba!
Posted by Monica Dumitrescu at vineri, martie 07, 2008 1 comments
revin zilele astea! O sa va povestesc cum m-am lasat de fumat. Pardon - de pungile de plastic...
Posted by Monica Dumitrescu at joi, martie 06, 2008 1 comments